– Mediene skaper islamfrykt

nyheter, Uncategorized

Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq tryglet samfunnsdebattantene om å roe gemyttene i sin takketale.

Sammen med venstrepolitiker Abid Raja (34) mottok den muslimske talskvinnen Bushra Ishaq mandag Fritt Ords Pris i Den norske opera. Den unge, kvinnelige prisvinneren innrømmet at «gleden over å få denne anerkjennelsen er veldig stor».

I sin takketale tok hun et dyptgående oppgjør med den hatefulle tonen som har preget religions- og integreringsdebatten i Norge.

– Jeg håper å gjøre det motsatte av det enkelte redaktører og programledere vil, nemlig å senke temperaturen i debattene, sa hun i talen.

Skaper frykt. I salen satt flere samfunnstopper og hørte den 24 år gamle studenten kritisere medienes dekning av innvandrere.

– Mediene skaper islamfrykt og grobunn for diskriminering, sa hun.

Ishaq viste til Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) sin nylige årsrapport hvor det kommer fram at 70 prosent av avisartiklene med omtale av muslimer hadde negativt fortegn i 2009.

– Dette overgikk til og med medienes dekning av svineinfluensa, poengterte Bushra.

Prisvinneren er i dag student ved Det medisinske fakultet og forskerstudent ved Avdeling for fysiologi ved Universitetet i Oslo. Hun er fredsarbeider i den internasjonale organisasjonen Youth Global Harmony Association, og sitter i Kvinnepanelet til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Til Vårt Land sier prisvinneren at hun håper utmerkelsen kan bidra til at debattanter lytter til hverandre med «et åpent sinn, respekt og nestekjærlighet», til tross for at de kan være uenige med hverandre.

Avgjørende for Norge. Abid Raja konsentrerte seg om de store utfordringene Norge, som flerkulturelt samfunn, står overfor.

– Dersom vi ikke lykkes med integreringen, vil vi ikke lykkes som nasjon, sa Abid Raja i sin takketale.

Han etterlyste en felles dugnad for å nå «integreringsdrømmen», og mener nøkkelen ligger i «en dialog som forandrer». Han rundet av talen sin med en frase hentet fra barnesangen «Jesus elsker alle barna».

– Norge, i rødt, hvitt og blått, har fortsatt de samme fargene, selv om befolkningen har blitt både brun, gul og svart, sa han og viste til at fellesskapets norske verdier fortsatt er de samme.

Takket ungdom. Minoritetsungdommene som har vært med på hans dialogmøter ble trukket fram i talen og hyllet for at de turte å stille opp. Samtidig avviste han kritikere som synes det var feil å slippe til ekstremister på møtene. Raja argumenterte med at det er bedre å diskutere slike meninger til fornuft, enn å stenge de ute.

– Vi gjør samfunnet en stor bjørnetjeneste ved å late som at de ekstreme meningene og stemmene ikke finnes, sa Raja.

Den tidligere talsmannen for den muslimske menigheten World Islamic Mission, tok også sterk avstand fra tvangsekteskap i talen.

– Kaste- og klan-uvesenet er et onde når det hindrer kjærlighetsekteskap, lød det fra talerstolen.

Baner vei. Styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted, omtaler prisvinnerne som «brobyggere».

– Dette er personer som søker en brobyggerrolle. Ishaq sier jo at hun ikke liker konfrontasjoner, og hun oppfordrer heller til åpen dialog. Det samme gjelder Raja, som på sin egen måte har skapt nye debattarenaer, sier Sejersted til Vårt Land.

Fritt Ord håper virkning av prisen er at flere tolerante stemmer blir hørt, og Sejersted tror markeringen vil gjøre det enklere for minoritetene å hevde seg på den nasjonale debattarenaen.

Styrelederen sier at prisen anerkjenner «det flerkulturelle samfunnet» som et sentralt diskusjonstema.

Ny sykkel. Fritt Ords Pris består av Fritt Ord-statuetten (signert Ulf Aas) og 200.000 kroner til hver av vinnerne.

Abid Raja opplyser at han vil bruke halvparten av pengene på den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk. Den andre halvparten av pengene vil han dele opp i fem stipender på 20.000 kroner som skal deles ut til unge minoritetskvinner som studerer.

Ishaq sin første reaksjon da hun fikk vite om pengepremien var at hun «skulle kjøpe ny sykkel». Resten av pengene går med til å finansiere studiene. (Kilde: Vårt Land)