Malala til Oslo 14. juni

Aamir Sheikh nyheter

Malala Yousafzai ble verdenskjent etter at hun ble angrepet av Taliban i oktober 2012. Hun ble skutt i hodet, men overlevde. Siden har den pakistanske jenta flyttet til England og kjempet for barns rett til utdannelse.

For dette fikk hun brobyggerprisen av 14. august-komiteen (arrangementskomiteen for Pakistans nasjonaldag), men hun kunne ikke komme til Norge. Derfor dro tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir Sheikh til Birmingham for å overlevere prisen.

De to har samtidig jobbet for å få 16-åringen til Norge. Nå er det klart at Malala kommer til Oslo 14. juni. Her får hun et ganske tett program. Hun skal blant andre møte stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Malala skal også delta i brobyggingsarrangement mellom Norge og Pakistan på Grand hotel 14. juni. Dette blir et åpent arrangement, men på grunn av begrenset med plass må man bestille billetter hos 14. august-komiteen.

Barns rett til utdanning

– Fremdeles er det slik at 57 millioner barn ikke får utdannelse. Majoriteten er jenter. Vi jobber for at utdanning skal komme høyere opp på den internasjonale agenda. Malala er et viktig symbol i denne kampen. Hun har bidratt til å fokusere på barns utdanning, særlig jenters. Derfor er det en stor begivenhet at hun kommer til Norge. Jeg har møtt henne to ganger tidligere. Hun er den mest intelligente 16-åringen jeg har møtt, sier Bondevik som nå er leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter.

I Oslo vil Malala også møte næringslivsfolk i forbindelse med sitt eget fond – Malala-fond – som skal investere i barns utdanning.

Hjertesak

14-august-komiteens leder, Aamir Sheikh, er svært glad for at Malala og hennes familie kommer til Norge etter komiteens invitasjon.

– Malalas besøk vil blant annet bidra til å sette jenters rett til utdanning i Pakistan på dagsordenen. Malalas kamp på vegne av verdens kvinner og jenter er en inspirasjon. Jeg deler Malalas tro på at utdanning er det fundamentale verktøyet som må brukes for å endre verden til det bedre. Gratis obligatorisk skolegang til alle verdens barn, og utvidelse av utdanningsmuligheter for jenter i utviklingslandene burde være en hjertesak på alle politiske agendaer – uansett hjemland, sier Sheikh.

Pakistans tidligere statsminister Syed Yousaf Raza Gillani kommer også til Oslo for å hedre Malala.

Møter ungdom

Malala ønsker ikke å skulke skolen. Derfor er besøket lagt til en helg. Her skal hun også besøke Norges Røde Kors der hun skal møte norsk og utenlandsk ungdom tilknyttet organisasjonen.

– Røde Kors har jobbet aktivt i det området i Pakistan der Malala kommer fra, særlig etter storflommen i 2010. Vi er utrolig glad for et besøk av Malala der hun også skal møte norsk og internasjonal ungdom tilknyttet Røde Kors, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv.

Også Mollekleiv håper at besøket skal fokusere på utvikling og utdanning i verden, og er glad for at Malala skal åpne et stort møte i regi av The Performance Theatre der kronprins Haakon blir en av hovedgjestene.

For billetter til arrangementet på Grand hotel: Send e-post tilaamirjsheikh@hotmail.com. Billetter deles ut etter første-mann-til-mølla-prinsippet.