Afghanistan-generalen kan få sparken av Obama

nyheter

General Stanley McChrystals refsing av Joe Biden og andre sentrale personer i Obama-administrasjonen, skaper et vanskelig dilemma for presidenten.

Midt i oljesølet og andre problemer har Barack Obama igjen fått en vanskelig situasjon i fanget. Toppsjefen i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har blitt kalt hjem til Washington etter at han i et intervju med Rolling Stone gjorde narr av visepresident Joe Biden og flere sentrale aktører i Obamas administrasjon.

– Spør du meg om visepresident Biden? Hvem er det, sier McChrystal blant annet i intervjuet.

Her kan du lese hele artikkelen i Rolling Stone.

– Kan få sparken

Uttalelsene kan koste generalen jobben, men for Barack Obama blir det svært vanskelig å komme til en avgjørelse.

– Det spørs om Obama har råd til å sparke McChrystal. Det er den beste generalen han har til å gjennomføre sin strategi i Afghanistan. På den andre siden så kan man heller ikke ha militære som ytrer direkte kritikk av sentrale personer i administrasjon. Obama har et dilemma, sier USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til VG Nett.

Kilder sier til nyhetsbyrået AP at McChrystal ikke har fått noen indikasjoner på at han vil få sparken, men han har heller ikke fått beskjed om at han beholder jobben. Onsdag møter generalen Obama i Det hvite hus.

– Ytterst alvorlig

Svein Melby beskriver situasjonen i Afghanistan som temmelig håpløs, og han tror uttalelsene til McChrystal var et utrykk for frustrasjon over at politikerne legger seg borti den vanskelige jobben soldatene har.

– Det å miste sin mest kompetente leder er vanskelig for Obama, men man kan heller ikke la folk snakke på den måten. Obama kommer dårlig ut av dette uansett, sier Melby, og legger til at flere og flere stiller spørsmål ved Obamas lederegenskaper, spesielt etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

– Nå McChrystal blir kalt hjem til Washington, er det uansett en ytterst alvorlig situasjon, sier Melby.

Også USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen, som er påtroppende førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, sier at dette ikke ser bra ut.

– Det gir et inntrykk av at man ikke har kontroll. Det er så mange andre stridssaker, som BP og Irak, så her bør Obama vise stor handlekraft og iallfall komme med en kraftig irettesettelse, sier Tønnessen til VG Nett.

Beklager uttalelsene

Journalisten som skrev artikkelen i Rolling Stone skal ha hatt full tilgang til McChrystal, og flere av kommentarene generalen kommer med, skal ha kommet utenom intervjusitasjoner. Mannen som koordinerte dekningen fra forsvarets side, skal nå ha fått sparken.

McChrystal var kjapt ute med å beklage sine uttalelser etter at Rolling Stone kom i hyllene.

– Dette var en feil, det viser dårlig dømmekraft og skulle aldri ha hendt, sier McChrystal i en uttalelse.

Forsvarsministeren kritiserer

USAs forsvarsminister Robert Gates mener McChrystal har begått en alvorlig feil og vist betydelig mangel på dømmekraft.

– Vi kjemper en krig mot al-Qaida og deres ekstremistiske allierte, som direkte truer USA, Afghanistan og våre venner og allierte rundt om i verden. Vårt eneste fokus må være støtte dem slik at de kan lykkes i Afghanistan. Vi bør derfor unngå slike distraherende episoder, og føre kampen i fellesskap, sier Gates.

Forsvarsministeren vil også personlig møte McChrystal under oppvasken i Washington, skriver NTB.

Får NATO-støtte

Men McChrystal får støtte både fra NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen og Karzai.

– Artikkelen i Rolling Stone er nokså uheldig, men det er bare en artikkel. Vi står midt oppe i en svært reell konflikt, og generalsekretær Fogh Rasmussen har full tillit til general McChrystal og hans strategi, sa en talsmann for NATO-sjefen tirsdag.

– Karzai mener han er den beste lederen USA har sendt til landet de siste ni årene, opplyser den afghanske presidentens talsmann Waheed Omer, ifølge NTB.

Langvarig strid

Ifølge BBCs Afghanistan-reporter Quentin Sommerville reflekterer konflikten en langvarig splittelse mellom de amerikanske militære og administrasjonen i Washington.

General McChrystal erstattet general David McKiernan i fjor sommer. McChrystal ble raskt trukket inn i en lang og detaljert strategianalyse med president Obama, der generalen etter mange runder fikk gjennomslag for kravet om flere soldater. Men analytikere mener McChrystal er sterkt uenig i Obamas løfte om å starte tilbaketrekkingen alt i juli 2011.

McChrystals tette samarbeid med Afghanistans president Hamid Karzai er også omdiskutert. Karzai er både anklaget for korrupsjon og for å være en upålitelig samarbeidspartner.

Generalen har dessuten gått sterkt inn for å redusere antallet drepte sivile under kamp. Strategien roses fordi færre drepte sivile selvsagt er et mål – og kan bidra til å dempe spenningene lokalt. Men den er kritisert fordi den øker risikoen for soldater ute på oppdrag. (Kilde: VG)