Oslo-moské fordømmer ekstremisme i islams navn

nyheter

Oslo-moskeen Minhaj-ul-Quran sender ut en islamsk domsavsigelse (fatwa), som fordømmer ekstremisme i islams navn.

– Terrorisme, radikalisme og ekstremisme i islams navn er misbruk av vår religion. Vi vil vise bildet av moderat islam, sier Hassan Qadri.

Den islamske skriftlærde fra Pakistan er på Europa-turné for å forklare en ny og omstridt islamsk domsavsigelse. En såkalt «fatwa» mot ekstremisme og ekstreme grupper.

Ekstreme islamistiske grupper har misbrukt religionen og begått angrep i islams navn som de feilaktig har kalt hellig krig, forklarer Qadri, som er hentet hit av Oslo-moskeen Minhaj-ul-Quran.

Det er Qadris far, Dr. Taheer Qadri, leder for millioner av muslimer i mer enn 80 land i den internasjonale Minhaj-ul-Quran bevegelsen, som har forfattet fatwaen.

Klar fatwa

Oslo-moskeen har stått for den første norske oversettelsen av den over 600 sider lange domsavsigelsen. I forkortelsen står det blant annet at det er et «forbud mot terrorisme mot ikke-muslimer selv i krig», og et «forbud mot å påtvinge ens tro».

– Det har vært uklart om terrorangrep som del av en islamsk kamp kan aksepteres eller om det er forbudt ifølge islam. Denne fatwaen er klar på at selvmordsangrep ikke er tillatt selv i krig, sier Qadri.

11. september

– Etter terrorangrep som 11. september i USA, metroangrepet i London og bombene i Mumbai har noen hevdet at de som står bak er martyrer som blir møtt med 70 jomfruer i paradis.

– Denne fatwaen sier klart ifra: Selvmordsbombere blir ikke møtt med 70 jomfruer. Selvmord godtas ikke innen islam, og fører til at man kommer til helvete, sier Qadri.

Domsavsigelsen har skapt hissig debatt i muslimske miljøer verden over. Den er blitt kalt den mest omtalte fatwaen siden ayatollah Khomeinis dødsdom mot forfatteren Salman Rushdie i 1989.

Først i sitt slag

– Innholdet i denne domsavsigelsen fører til at vi er ganske utsatt, til tross for at ingen lærd innen islam har utfordret denne fatwaens legitimitet, forklarer nestleder i styret i Minhaj-ul-Quran i Oslo, Mehtab Afsar til VG.

– Domsavsigelsen er faktisk den første av sitt slag som er rettet mot radikale grupperinger som misbruker islam, fortsetter Afsar.

De tilsynelatende lite kontroversielle uttalelsene om å forby vold i religionens navn har ført til trusler om drap mot forfatteren fra både al-Qaida og Taliban i Pakistan.

– Hva med en palestinsk selvmordsbomber i Israel. Fordømmer dere det?

– Selvmordsangrep i seg selv er en forbudt handling. Men muslimer har også rett til å forsvare seg. (Kilde: VG)