Pakistans statsminister Syed Yusuf Raza Gilani reiser på offiselt besøk til Qatar

Aamir Sheikh nyheter

ISLAMABAD – statsminister Syed Yousuf Raza Gilani reiser til Qatar på 3 dagers offisielt besøk neste uke for å snakke med lederne der om utsiktene til en fredsavtale for å avslutte krigen i Afghanistan.

Den afghanske Taliban kunngjorde i forrige måned at de ville åpne en politisk kontor i Qatar, noe som tyder gruppen kan være villig til å engasjere seg i forhandlingene.

Afghanistan har gitt sin velsignelse til flyttingen, men Kabul, skeptisk til å bli satt på sidelinjen i forhandlingene mellom opprørerne og Washington, har insistert på en sentral rolle i eventuelle forhandlinger.

Pakistan blir sett på som kritisk for USAs innsats for å stabilisere Afghanistan og antas å ha innflytelse over militante grupper som har kjempet for å velte president Hamid Karzais regjering.

Bånd mellom Islamabad og Kabul har vært anstrengt de siste månedene, men pakistanske utenriksministeren Hina Rabbani Khar sa etter et besøk i Afghanistan forrige uke at vond vilje hadde lettet betraktelig mellom de to naboene. Hina Rabbani forventes å følge statsminister Gilani på Qatar turen.

UD talsmann Abdul Basit fortaler at utenriksminister Hina Rubbani avholdt nyttige samtaler med afghanske ledere i Kabul. Han sa: “Hennes (utenriksministerens) besøk har stor betydning spesielt i sammenheng med noen kulde i våre relasjoner i løpet av foregående månedene og på hvordan de siste forsoningsarbeidet i Afghanistan kan gis boost”. Abdul Basit sa Pakistan ønsker fred i Afghanistan og er klar for enhver mulig hjelp til regjeringen i Kabul for å oppnå formålet som begge land er avgjørende for hverandre. Han sa at Pakistan forsøker å holde samtaler med alle representanter fra Afghanistan, slik at Afghanistan kan fremstå som en fredelig land etter uttak av koalisjonsstyrker.

Den talsmann Pakistan har alltid unngått skylden spillet med Afghanistan offentlig og utenriksministeren tok opp saken under hennes samtaler i Kabul, og sa at hvis problemer oppstår mellom de to landene, bør de løses i minnelighet på bordet som to brødre, la han til.

Svare på et spørsmål, sa han vår utenriksminister kommer til Russland neste uke, og hun vil definitivt diskutere regional situasjon med russiske ledere. Han sa Pakistan være en del av regionen, kjenner dynamikken i regionen og om hvordan varig fred kan råde her, sa han. Han sa at vi har åpnet alle kanaler og arbeider hver ting aktivt som fred i Afghanistan er i vår egen interesse.

På spørsmål om Pakistans rolle i de pågående afghanske fredsarbeidet, sa Basit “Eksterne krefter kan hjelpe afghanske folk til en viss grad å bringe fred, men det viktigste partiet er afghanske folk og ledere selv, som vil avgjøre om hva de ønsker å se i sitt land, forsoning og velstand gjennom stabil regjering eller Gud forby, situasjonen som 90-tallet. ”

Han sa at hvis afghanske folket trenger Pakistans hjelp, bør de gjøre det klart om hva slags hjelp de vil, så vi ønsker ikke å få etikett som Pakistan er i konflikt i indre anliggender Afghanistan. Pakistan har alltid fulgt politikken for å støtte afghanske eid forsoningsprosessen, la han til.

Svare på et annet spørsmål om Qatar samtaler, sier Abdul Basit at Amerika og Taliban holder foredrag i Qatar og Pakistan blir informert om samtalene gjennom diplomatiske kilder.

Han sa alle prosess med Amerika om terrorisme og Afghanistan er i stillstand posisjon og inntil vår parlamentet gir oss politiske retninger, vil våre engasjementer med USA ikke gjenopprettes. Men etter restaurering av engasjement, vil situasjonen være klart hva som Pakistan rolle kan spille. I dag, “vi har ingen (direkte) engasjement i talen prosessen”, la han til.

Abdul Basit lørdag fortalte til BBC at Pakistans rolle i afghanske fredsforhandlingene var at en tilrettelegger og ikke meddler. Han sa Pakistans rolle var begrenset. “Vi har gjort en prinsipiell beslutning om at vi ikke vil tillate noen innblanding i interne forhold i Afghanistan,” la han til.

Det talsmann understreket at suksessen til fredsprosessen i Afghanistan avhenger av støtte fra afghanerne. Ifølge Basit, “Ingen forsoning formel kan bevise bærekraftig med mindre det er akseptabelt å afghanerne og deres lederskap. Derfor, uansett initiativet er, og uansett retning på saker og dialog prosessen er i bevegelse, prøver vi å sikre at den støttes av afghanerne. ”

I svar til spørre om statsminister Gilani vil ha samtaler med Qatar ledere på den afghanske fredsinitiativ, sier Basit den qatarske ledelsen ville sikkert informere statsministeren på nåværende tilstand og den fremste ville også informere dem om de samtaler som innehas av Pakistan med Taliban.

Den talsmann Pakistan hadde gjentatte ganger insistert på at dialog var den eneste måten å løse den afghanske problemet. “Vi er glade for at endelig verden har avgitt vår holdning,” han bemerket, og legger til at alle de viktigste spillerne og folket i Afghanistan ble nå enige om at forhandlingene skal gjennomføres for å løse problemet.

Pakistan hadde alltid insistert på dialog. Uansett hvor forhandlingene holdes, hvis prosessen er rettet mot fred og stabilitet i Afghanistan, ville Pakistan tilbake hver slik bestrebelse for å nå målet.

Basit sa, “Jeg ønsker ikke å peke på noen bestemt initiativ, fordi det er så mange ting som er involvert i saken, som er noe interlinked,” legger til at det var ingen grunn til Pakistan for å motsette løpet av handlingen, som alle afghanerne ble støttet flyttingen.

I mellomtiden har det vært lært at statsminister Gilani under sitt besøk vil også ha samtaler med Qatar Emir og statsminister for å fremme handel og investeringer bånd for å legge stoffet til bilaterale relasjoner.

Gilani vil diskutere med qatarske ledelse spørsmålet om import av Liquified Natural Gas (LNG) og sluttføring av transnasjonale formaliteter å importere LNG tidligst. Videre de to regjeringer er sannsynlig å signere en Memorandum of Understanding (MoU) mellom Pakistans Vann og Power Development Authority (Wapda) og Qatars energidepartementet.

Statsministeren vil også ta opp saken til å absorbere pakistansk faglært arbeidskraft i Qatar. Departementet for fagspråk og teknisk utdanning vil påskynde formidling av teknisk opplæring slik at faglært arbeidskraft kan gå utenlands.

Gilani vil også holde separate møter med administrerende direktør i Qatar Diar Real Estate Investors og representanter for qatarske Business Association. Han vil ta det pakistanske miljøet som bor i Qatar og delta på en premie utdeling seremoni i Pakistan Education Centre.