Vi er alle rystet av ondskapen

nyheter

– Mye er fortsatt er usikkert, vi er alle rystet over det som traff oss så brutalt og brått. Dette er en kveld som krever mye av oss alle, dagene som kommer vil kreve enda mer. Vi sørger med de døde og deres pårørende, vi lider med de sårede, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i kveld.

– Jeg har et budskap til den som angrep oss og de som står bak. Budskap er fra hele Norge. Dere skal ikke få ødelegge oss, vårt demokrati.

– Vi er en liten, men en stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal skyte oss til taushet, sa han.

Statsministeren og justisminister Knut Storberget er begge rystet over de to angrepene i dag.

– I kveld og i natt skal vi at vare på hverandre. I morgen skal vi vise at det norske demokratiet er sterkere når det gjelder. Vi skal finne de skyldige og holde dem ansvarlig, sa Stoltenberg.

– Det viktigste i kveld er å redde menneskeliv. Jeg anerkjenner det gode arbeidet politi og helsepersonell gjør, la han til.

Storberget fortalte at det så langt er bekreftet syv døde i forbindelse med bombeangrepet på regjeringskvartalet. Cirka 10 er hardt skadet. Han oppga ikke noe tall for antall drepte på Utøya, men politiet har tidligere bekreftet at det dreier seg om ti personer, kanskje ni. Flere er fremdeles savnet.

– Det er også pågrepet en mann i forbindelse med det som skjedde på Utøya. Vi har fått bekreftet at han er norsk, sier Storberget.

Stoltenberg hadde et klart budskap under pressekonferansen.

– Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet. Det skylder vi ofrene, sa statsministeren.

Storberget oppfordrer Oslo-borgerne til å holde seg hjemme i kveld.

– På grunn av den uavklarte situasjonen som har rådet, så har myndigheten bedt om man søker å holde seg hjemme og bruke mobil så lite som mulig.