Bilawal Bhutto Zardari: – Jeg er martyrens arving

Aamir Sheikh nyheter

Benazir Bhutto var på vei fra et valgkamparrangement i Rawalpindi da hun og 20 andre ble drept i et selvmordsangrep 27. desember 2007.

I dag samlet flere hundre tusen mennesker seg ved Bhutto-familiens hjemsted i Sindh-provinsen for å markere dødsfallet, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

De var også samlet for å høre Benazir Bhuttos sønns, Bilawal Bhutto Zardari, første store politiske tale.

– Jeg er martyrens arving, sa Bilawal til de fremmøtte.

– Hvis du dreper én Bhutto, vil det være en Bhutto i hvert hus. Bhutto er ikke et navn, men en besettelse, en lidenskap, en kjærlighet. De kan lenke føttene våre til bakken, men vi vil fortsatt bevege oss, sa han i talen som blir sett på som innledningen til en ny politisk karriere.

– Vendepunkt

Familiens navn står svært sentralt i Pakistans politiske historie.

Nå er det altså ventet at en ny Bhutto skal komme på banen og for alvor starte sin politiske karriere, etter å ha fullført utdannelsen sin i Oxford.

– Bilawal Bhutto Zardari følger en tradisjon gjennom generasjoner og vil vise seg å bli et viktig vendepunkt for demokrati og politikk, sa statsminisiter Raja Pervez Ashraf, ifølge Reuters.

Store forventninger

19 år gammel, da moren Benazir ble drept, ble Bilawal utpekt til leder for det styrende Pakistan`s Peoples Party. Men i praksis var det faren Asif Ali Zardari som styrte. Han ble valgt til president bare måneder etter konas død.

Sønnen hadde ennå ikke fullført utdannelsen sin, og har holdt en lav profil.

Nå er det knyttet store forventninger til ham.

Blodig historie

Bestefaren Zulfikar Ali Bhutto, som grunnla partiet PPP (Pakistan`s People Party), ledet landet fra 1971 til han ble avsatt i et mliiltærkupp i 1977. To år senere, i 1979, ble bestefaren hengt etter å ha blitt dømt i for å ha gitt ordre om drap på en politisk motstander.

I 1988 ble Zulfikar Ali Bhuttos datter Benazir valgt til statsminister, som den første kvinnen i et muslimsk land.

Da var Bilawal Bhutto Zardari bare tre måneder gammel. I 1997, etter å ha vært statsminister to ganger og ha blitt anklaget for omfattende korrupsjon, flyttet Benazir Bhutto og familien i eksil i Dubai. Først ti år senere vendte hun tilbake til hjemlandet etter å ha fått forsikringer fra presidenten Pervez Musharraf om amnesti for korrupsjonsanklagene. Bare tre måneder senere ble hun drept.

Første møte

Bilawal Zardari, som har fått Bhutto som mellomnavn, er nå ferdig utdannet ved Oxford-universitetet, men han er ennå ikke gammel nok til å lede partiet sitt i valg. Først i september blir han 25 år, som er den nedre aldersgrensen i Pakistan.

Dette er hans første offentlige møte i hans politiske karriere. En ny Bhutto trer frem i Bilawals skikkelse, som ser tilbake på sin mor og bestefar.