FN-rapport: Pakistan unnlot å beskytte Bhutto

nyheter

New York (NTB-Reuters): Pakistan gjorde ikke nok for å beskytte tidligere statsminister Benazir Bhutto da hun ble drept. Det er konklusjonen i en FN-rapport om attentatet i desember 2007.

Den 65 sider lange rapporten som ble lagt fram torsdag, heter det også at pakistanske myndigheter med overlegg unnlot å gjennomføre en effektiv etterforskning av drapet.

FNs undersøkelseskommisjons arbeid ble sterkt hemmet av mangelen på bevis og hindringer som ble lagt i veien av etterretningstjenestene og myndighetene.

Bhutto ble drept i et kombinert bombe- og skyteangrep etter et valgkampmøte i Rawalpindi 27. desember 2007, noen uker etter at hun returnerte til Pakistan etter åtte år i eksil.

«Selv om hun døde da en 15 og et halvt år gammel selvmordsbomber detonerte sine eksplosiver ved siden av kjøretøyet hennes, er det ingen som tror at denne gutten opptrådte alene,» heter det i rapporten fra kommisjonen som ble ledet av Chiles FN-ambassadør Hernán Muñoz.

Kommisjonen skriver også at den undret seg over hvor store anstrengelser visse høytstående pakistanske myndighetspersoner gjorde for å nekte kommisjonen tilgang til militære og etterretningskilder. Kilde NTB