Lover å ikke glemme Benjamin

Ved 18-tiden lyste tusenvis av fakler opp hele Youngstorvet i Oslo, der både barn og voksne, artister og politikere hadde møtt opp.

Ifølge NTB hadde minst 5000 mennesker trosset januarkulden for å være med på markeringen av tiårsdagen for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Mange hadde med seg plakater med slagordet «Ikke glem», og minneord til den drepte 15-åringen. Holmlia skole stilte med skolefanen sin.

Stoltenberg: – Nasjonen mistet fotfestet

Blant de oppmøtte var statsminister Jens Stoltenberg, som ved 18.15-tiden holdt en appell til ære for Benjamin.

– Et mor mistet sitt barn. En klasse mistet sin klassekamerat. Holmlia mistet en kjær beboer – og en nasjon mistet sitt fotfeste. Vi så utslag av rasisme, noe vi ikke trodde kunne skje, sa statsministeren til folkemengden.

– Vi har sett en mening i etterkant. Nasjonen våknet opp, og vi har et sterkt fellesskap mot rasisme. Vi lovet den gang at dette ikke skulle skje igjen. Vi gjentar dette løftet i dag. Vi vil aldri glemme, sa Stoltenberg.

Les videre under bildet…

APPELLER: Både statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen holdt appeller på markeringen i Oslo onsdag kveld. Her står de sammen med Benjamins mor, Marit Hermansen, før appellen. Foto: Scanpix

 

Blant de mange fakkelbærerne står Gabrielle Graatrud (31) og Tonje Bakke (31) fra Oslo. Begge husker godt dagen da Benjamin ble drept.

– Jeg husker det godt, det var helt sykt å høre om. Vi er her for å slutte opp om kampen mot rasisme, sier Bakke til VG Nett.

Venninnene har begge vokst opp på østkanten i Oslo, og tenker med gru tilbake på dager da det kunne komme busslaster med nynazister dit.

– Slikt har vi ikke sett de siste årene. Men det betyr ikke at nazismen er borte, sier venninnene.

Les videre under bildet…

BLE DREPT: 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia for ti år siden. Dagen markeres med fakkeltog i sentrum av Oslo. Foto: Photoline

– Må aldri senke garden

SOS Rasisme håper markeringen kan bidra til økt bevissthet om rasisme og nynazisme i Norge.

– Det var en forferdelig tragisk hendelse at Benjamin ble drept. Men det norske folk viste at dette aksepterer vi ikke som en del av vårt samfunn. I dag skal vi vise at vi ikke har glemt. Vi må aldri senke garden for nazismen, sier 1.nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo, til VG Nett.

SOS Rasisme har engasjert seg sterkt i Benjamin-saken, og lokallag har markert drapsdagen hvert år siden 2001.

– Jeg tror ikke det er like sannsynlig at noe slikt ville skjedd i dag, fordi de nazistiske miljøene er langt svakere. Samtidig er det ingenting som tilsier at det ikke kunne skjedd. Det er ikke sånn at det ikke er grobunn for nazisme i Norge, sier Fuglemsmo.

Vil ikke glemme

Drapet på den unge gutten vakte vemmelse i hele Norge for ti år siden. Da trakk titusenvis av mennesker nærmest spontant ut i gatene i hele landet for å vise sin avsky.

I Oslo var 40.000 mennesker med i markeringen, som dermed ble den største siden krigens dager.

Les videre under bildet… 

ORDFØREREN: Ordfører Fabian Stang deltok i fakkeltoget til minne om Benjamin Hermansen onsdag kveld. Foto: Scanpix

I dag er altså mange tusen igjen samlet med fakler for å vise at de ikke har glemt hva som skjedde den januarlørdagen i 2001. Ved 18.30-tiden beveget Fakkeltoget seg fra Youngstorvet til Universitetsplassen i Oslo.

Det er den samme ruten som fakkeltoget gikk for ti år siden.

– Det er utrolig bra at så mange ville delta. Jeg håper det inspirerer mange vanlige mennesker til å kjempe mot rasisme også i hverdagen, sier Fuglemsmo i SOS Rasisme.

Benjamins mor: – Vanskelig dag

Markeringen er arrangert Benjamins minnefond, som ble opprettet av Benjamins mor, Marit Hermansen.

Hun deltar også i markeringen, men ønsket ikke onsdag ettermiddag å snakke så mye med media.

– Dette er en vanskelig dag hvor jeg trenger å forholde meg til meg selv. Det blir for mye for meg å skulle snakke med alle mediene som vil ha en kommentar, sier hun til VG Nett.

Hun har derfor valgt å kun gi et intervju til Aftenposten hvor hun beskriver tiden som har gått etter at sønnen ble brutalt tatt fra henne.

– Det er like rått og jævlig nå. Egentlig kjennes det som om det skjedde i går. Det er som om tiden ikke er gått, samtidig vet jeg at det er gått ti år, sier hun til avisen.