Oslo Rådhus 10. desember 2010: Fredagens nobelseremoni bar tydelig preg av at årets prisvinner, kinesiske Liu Xiaobo, ikke kunne delta. En tom stol og et portrett minnet de 948 gjestene om at dissidenten fortsatt sitter fengslet.
– Det var en meget verdig seremoni, og det satte et klart preg på seremonien at fredsprisvinneren ikke kunne være til stede. Det var meget spesielt, sier Ap-veteran Thorvald Stoltenberg til VG Nett.
Stående applaus
Da Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hadde lagt diplomet og medaljen i stolen der Liu Xiaobo skulle sittet, brøt salen ut i en langvarig applaus der alle de fremmøtte, med kong Harald og dronning Sonja i spissen, reiste seg.
Også flere ganger reiste forsamlingen seg og hyllet fredsprisvinneren i hans fravær. Thorvald Stoltenberg kan ikke huske at en nobelprisvinner har fått så mye applaus før.
– Det kom en kraftig respons da prisen ble lagt på den tomme stolen. Nobelprisvinneren fikk mer applaus enn det som har vært vanlig, sier Stoltenberg til VG Nett.
Bildet av den tomme stolen kan bli stående for ettertiden som et av de sterkeste visuelle virkemidlene i kampen for menneskerettigheter fra 2010.
UVANLIG MYE APPLAUS: Thorvald Stoltenberg var til stede under fredspristildelingen. Foto: VG
|
Siv Jensen: – Kina oppfører seg barnslig
Frp-leder Siv Jensen lot seg også røre av seremonien.
– Det var en veldig flott seremoni. Det var sterkt da prisen ble tildelt en tom stol, sier Jensen til VG nett.
Hun sier at hun hadde håpet at et stort og mektig land som Kina ville opptrådt på en skikkelig måte og deltatt på tildelingsseremonien.
– Jeg syns Kina har oppført seg ganske barnslig i denne sammenheng, sier Siv Jensen til VG Nett.
– På svarteliste en stund til
– Jeg ser fram til den dagen hvor mitt land er blitt et land med ytringsfrihet, hvor alle borgere har samme rett til å ytre seg, sa fredsprisvinner Liu Xiaobo i sin sluttappell før domstolen i desember 2009 fengslet ham for elleve år på grunn av meningsytringer.
Høyre-leder Erna Solberg trekker fram Lius siste offentlig kjente ord, som ble fremført av Liv Ullmann i fredsprisvinnerens fravær.
– Det var særlig gripende, både kjærlighetsbiten og det som handlet om hvordan utviklingen har vært i Kina. Jeg synes prisen er veldig fortjent. Det var på tide at en menneskerettighetsforkjemper vant prisen, det har vært mange år siden sist nå, sier Høyre-lederen til VG Nett.
Solbergs partikollega Per-Kristian Foss trekker fram Thorbjørn Jaglands tale.
– Faktisk synes jeg at Jaglands tale var ganske god. Den var gjennomarbeidet, sterk og klar, sier Foss, som beskriver seremonien som rørende.
– Hvordan tror du pristildelingen kommer til å påvirke forholdet mellom Norge og Kina fremover?
– De sikkert vil sette oss på svarteliste en stund til, men det vil gå over, tror Foss.
Han tror Norges økonomiske interesser vil bli berørt på kort sikt, men at både Norge og menneskerettighetssituasjonen i Kina vil vinne på denne tildelingen i det lange løp.
NOBEL-VERTER: Denzel Washington og Anne Hathaway deltok på den spesielle fredspristildelingen. Foto: AFP
|
– En lang vei å gå
Påtroppende partileder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, beskriver Xiabaos essay som «utrolig».
– Tenk å kunne skrive på en slik måte, uten bitterhet, i den situasjonen han var i da (lille juleaften i fjor, to dager før han ble dømt til elleve års fengsel), sier Hareide til VG Nett.
Han besøkte Kina i september, og er imponert over fremskrittende landet har gjort de siste årene.
– Men når de kommer til menneskerettigheter har de en lang vei å gå, sier Hareide.
Roste og utfordret Kina
I sin tale sa Nobelkomitéens Thorbjørn Jagland blant annet at Lius fravær viser hvor riktig prisen er. Han kom også inn på tidligere vinnere som har vært forhindret fra å delta under tildelingen.
– Dette har vært tilfellet ved flere av de prisene som i historiens lys har vist seg å være de mest betydningsfulle og ærerike priser. Vi gratulerer Liu Xiaobo med årets fredspris, sa Jagland, ifølge NTB.
Jagland forsvarte prisen opp mot Alfred Nobels testamente, ved å peke på sammenhengen mellom menneskerettigheter, demokrati og fred.
Han passet på å rose Kina for landets bemerkelsesverdige økonomiske vekst skriver NTB. Han gjorde det samtidig klart at økt status også gir større forpliktelser.
Deretter utfordret han landet som har reagert med slikt sinne på årets fredspris:
– Mange vil spørre om ikke Kinas svakhet – i all den styrke som landet i disse dager viser – ligger i at man må fengsle en mann for elleve år bare fordi han har uttrykt sine meninger om hvordan landet hans bør styres, sa Jagland.