Stoltenberg i Afghanistan på 17. mai

nyheter

Stoltenberg tilbake i Afghanistan etter over fire år

Stoltenberg har i dag møtt den afghanske presidenten Hamid Karzai i presidentpalasset i Kabul.

Stoltenberg, forsvarsminister Faremo og resten av den norske delegasjonen ble fløyet med helikopter fra flyplassen i Kabul inn til presidentpalasset.

Helikopter ble benyttet fordi man mente det tryggere enn å kjøre i kolonne gjennom byen.

45 minutter var satt av til møtet mellom Stoltenberg og Karzai.

Stoltenberg ville på besøket legge vekt på å finne en politisk løsning i Afghanistan, han ville snakke med Karzai om hvordan de skal gjøre de afghanske sikkerhetsstyrkene til å ta hånd om sikkerheten i landet selv, og han ville ta opp korrupsjonsproblemene i landet.

– Jeg har hatt godt møte med president Karzai, meldte Stoltenberg på Twitter klokken 10.05.

Under press

Den afghanske presidenten er stadig under sterkt press både utenfra og innenfra, ettersom det meste går på skeive i det krigsherjede landet.

Karzais styre anklages for å være blant verdens mest korrupte, valget der han ble gjenvalgt for fem nye år i fjor ble sterkt kritisert, og Taliban utgjør fremdeles en formidabel og ultravoldelig motstander.

Karzai forsøker nå å få noen av Talibans tilhengere til å alliere seg med ham i stedet for med organisasjonens leder mullah Omar.

Han har innkalt til en såkalt «fredsjirga», et tradisjonelt afghansk møte. Håpet er at det kan bli innledningen til samtaler som kan føre moderate Taliban-tilhengere over på myndighetenes side.

Minidelegasjon

Som Norges statsminister har Jens Stoltenberg hatt det øverste ansvaret for å sende tusenvis av norske soldater til farlig tjeneste i Afghanistan.

Fem norske soldater er blitt drept, og mange flere er blitt skadet.

Men selv hadde han bare vært der i fem timer, på et hastig besøk til Kabul den 9. desember 2005. Inntil i dag, da han i hemmelighet dro til landet på selveste 17. mai.

Med på turen har Stoltenberg bare hatt med seg en minidelegasjon bestående av forsvarsminister Grete Faremo og statssekretær Ingvard Havnen.

Aftenposten har som eneste avis blitt invitert til å være med i delegasjonen.

Stoltenberg sa under sitt forrige besøk i Afghanistan at Norge skulle være der med sine soldater lenge. Det fikk han altså rett i. Det han kanskje ikke hadde sett for seg var at det skulle gå så lang tid før han igjen fikk besøkt de norske styrkene.

Kritiserte Stoltenberg

Lederen for Befalets Fellesorganisasjon, Eivind Røvde Solberg, kritiserte så sent som 4. mai Stoltenberg for å ha vært for lite i Afghanistan.

– Det hadde vært en fordel om Stoltenberg viste større synlighet og interesse og tok et sterkere ansvar for å forklare hvorfor soldater risikerer livet der, sa Solberg til Dagens Næringsliv.

Synes du selv at det har gått for lang tid siden ditt siste besøk, spurte Aftenposten statsministeren i flyet på vei til Afghanistan.

– Nei, svarer han.

– Jeg er opptatt av at de norske soldatene er i Afghanistan for å utføre et viktig oppdrag på vegne av Norge og Norge sender ikke soldater til et land uten at de har full støtte fra Storting og Regjering. Det ligger i saken natur, sier Stoltenberg.

Hemmelig

Han legger til at han gjerne skulle ha vært der oftere, og at andre statsråder har vært der flere ganger. Han mener det er uvanlig bred enighet om Afghanistan-oppdraget i Stortinget. Han viser også til at Regjeringen mange ganger har gitt uttrykk for sterk støtte til de norske soldatene i Afghanistan.

Besøket har vært holdt hemmelig for alle unntatt noen helt få ved Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste og nøkkelpersonell i Afghanistan.

Pressefolkene som ble invitert med på turen måtte love å ikke rapportere om turen før han hadde gjort seg ferdig med den delen av besøket som foregikk i hovedstaden Kabul.

Dette ble gjort for å sørge for mest mulig sikkerhet for statsministeren og hans følge.

(kilde: Aftenposten.no)