USAs utenriksminister Hillary Clinton vil styrke båndene til Pakistan

nyheter

USAs utenriksminister Hillary Clinton besøkte Pakistan søndag for å styrke båndene til sin viktige partner i krigen mot terror. Gulroten er en omfattende hjelpepakke.

Målet for Hillary Clintons besøk til Pakistans hovedstad Islamabad er å styrke båndene mellom landene og sikre en mer stabil støtte til krigen i Afghanistan.

Dette skal hun oppnå ved å få i gang strategiske samtaler med statsminister Yousuf Raza Gilani og president Asif Ali Zardari.

Og Clinton har med seg en stor gulrot til pakistanerne. Ifølge en amerikansk tjenestemann skal hun mandag legge fram en massiv hjelpepakke som skal bidra til bygge opp Pakistan.

Til sammen er pakken på nesten 47 milliarder kroner og inneholder prosjekter som skal utføres i løpet av en periode på fem år.

I første omgang skal bistanden brukes til energi- og vannsektoren.

Store prosjekter

Hjelpepakken ble godkjent i Kongressen i fjor, og håpet er å dempe amerikanskfiendtlige holdninger i Pakistan ved å bygge skoler, infrastruktur og demokratiske institusjoner.

Planen inkluderer også flere demningsprosjekter i Gomal Zam, Satpara og Baluchistan.

Tre sykehus vil bli renovert og utvidet i Karachi, Lahore og Jacobabad, og to spesielle programmer er dedikert til landbruk. Den ene for opplæring av bønder, og en annen for å øke produksjonen og eksporten av mango.

Endret forhold

USA har lenge bekymret seg over at deler av Pakistans mektige militær- og etterretningstjeneste (ISI) har støttet talibanopprørere, til tross for myndighetenes motstand. Men dette skal endre seg, ifølge den amerikanske regjeringsrådgiveren Vali Nasr.

– Det er mye mer tillit mellom USA og Pakistan på sikkerhetsspørsmål, og vi vil overbevise om at vi vil inngå i et langvarig forpliktelsesforhold med landet, sier han.

Giverkonferanse

Bortsett fra krigen i Afghanistan, Pakistans naboland, vil Hillary Clintons samtaler med pakistanske ledere dreie seg om sosioøkonomisk samarbeid, inkludert helse, vann, landbruk, informasjonsteknologi, energi og private sektorer.

Tirsdag deltar Clinton på en stor internasjonal giverkonferanse i Afghanistans hovedstad Kabul, sammen med en rekke andre utenriksministre, deriblant Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (kilde: Aftenposten)