Vellykket støttekonsert for NRK TV-aksjon

nyheter

I anledning årets TV-aksjon ble det lørdag 16. oktober avholdt en støttekonsert i Gamle Logen.

 Konserten var et samarbeid mellom NRK, 14. augustkomiteen, Flyktninghjelpen og den frivillige organisasjonen Kulturentusiastene. Inntektene gikk uavkortet til årets tv-aksjon, flere kulutur mennesker hadde møtt opp, deriblant Oslos ordfører Fabian Stang.

I dag lever 43 millioner mennesker på flukt fra krig og naturkatastrofer. Det er 43 millioner enkeltskjebner med hver sin unike historie. Verst rammet av alle, er barna.

Vi i Norge er forskånet fra alt dette, vi møter det bare gjennom TV-ruten.
Med bakgrunn i dette hadde arrangørene samlet et knippe av Norges beste artister innenfor ulike sjangrer, som alle var samlet for å støtte årets tv-aksjon.

Konferansier Gjøril Songvoll ledet konserten på en løssluppen og uformell måte, og musikken var knyttet godt sammen og viste på mange måter en rød tråd gjennom hele konserten. Publikum fikk høre musikkstykker og operaarier som utrykte sorg, lengsel og melankoli, nøyaktig det mennesker på flukt må lengte tilbake til – en dag å kunne komme tilbake til sitt eget hjem.

Blant artistene må nevnes både Arve Tellefsen, som spilte Ole Bulls vemodige og sorgtunge “En Moders Bøn”, så vel som gruppen Ellayali, en norsk/etnisk sammensatt gruppe fra ulike deler av verden hvor vi i dag finner store flyktningproblemer. Vi hørte en Chopin-etude; komponisten var selv flyktning i datidens Europa. For øvrig hørte vi gruppen ” Velvet Baritones” og Anne Lise Gjøstøl, Gjøril Songvoll, Einar Steen-Nøkleberg, Angelica Voje, Mari og Håkon Samuelsen, Monica Tomescu-Rohde, Johannes Martens, Joachim Kwetzinsky, Stefan Ibsen Zlatanos, Mari Solberg, Annie Khalid og ikke minst Guri Schancke som sang Beatles’ “In my life”.

Det ble holdt en rekke appeller fra Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen; Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomitèen; Marianne Borgen fra Redd Barna og Terje Bjørlo fra Venstre. Alle var samstemte i at dialog og samarbeid over landegrenser, kulturer og religioner er viktig for å kunne hjelpe verdens flyktninger og for å hindre terror og ekstremisme, spesielt i de verst rammede områdene som Palestina, Afghanistan og Pakistan.

Konserten ble avsluttet av Oslo operafestivalkor, som sang “Slavekoret” fra Verdis Nabucco. Denne operaen, som handler om undertrykkelse og eksil, er stadig like aktuell for alle de menneskene som rundt omkring i verden er fordrevet på grunn av krig og okkupasjon.