USAs president Barack Obama lover mer hjelp til palestinerne. Men å hjelpe befolkningen på Gazastripen blir vanskelig uten å forholde seg til Hamas, mener Midtøsten-forsker.
USAs president tok onsdag imot sin palestinske kollega Mahmoud Abbas i Washington. Obama sa han har tro på framgang i fredsprosessen i Midtøsten i løpet av året.
Han ber Israel om å dempe bosetningsutbyggingen og varsler at USA gir 400 millioner dollar i nødhjelp til palestinerne.
Uholdbar
I møtet med Abbas sa Barack Obama videre at situasjonen på Gazastripen er uholdbar. Han slo samtidig fast at alle fakta omkring militæraksjonen mot Gaza-konvoien for ti dager siden må komme på bordet.
Abbas oppfordret på begynnelsen av møtet Israel til å avslutte beleiringen av det palestinske folket.
Han ble selv bedt av Obama om å unngå aksjoner som kan framprovosere
Nær uløselig
Obama lover å hjelpe befolkningen i Gaza ved å presse Israel til å tillate at humanitær hjelp fraktes inn. Men det er svært vanskelig uten å forholde seg til Hamas, som har makten i området, fastslår en norsk Midtøsten-ekspert.
– Det er en motsetning som er på grensen til uløselig, sier førstelektor Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo til NTB.
– Det er noe veldig problematisk med å støtte de som faktisk tapte valget i 2006, sier han med henvisning til USAs støtte til palestinernes president Mahmoud Abbas og hans styre.
Etter harde kamper sommeren 2007 overtok islamistene i Hamas makten og tvang rivalene i Abbas’ Fatah-bevegelse til å trekke seg tilbake til Vestbredden.
Gikk mot samling
Muligheten til å få en palestinsk samlingsregjering som omverdenen kunne forholde seg til, var til stede våren 2007. Men Bush-administrasjonen var veldig mot denne regjeringen, påpeker Tuastad:
– USA bidro dermed til den splittelsen vi ser i dag.
Norge ble stående nokså alene med sin anerkjennelse av den palestinske samlingsregjeringen. Men det er veldig vanskelig å få gjort noe med situasjonen på Gazastripen uten en form for palestinsk forsoning, mener Midtøsten-forskeren.
Tynnslitt tillit
Et annet problematisk aspekt er at tilliten til den palestinske selvstyremyndigheten, som kontrollerer Vestbredden og ledes av Abbas, er tynnslitt – både blant palestinerne og internasjonalt.
Konflikten mellom Fatah og Hamas er fortsatt brennhet. Tuastad peker dessuten på at Abbas’ regjering selv har bidratt til å opprettholde blokaden av Gaza, for eksempel ved å betale 20.000 lærere i Gaza for ikke å gå på jobb.
Ny oppmerksomhet
Israel og USA ser på islamistiske Hamas som en terrorgruppe. Israel mener blokaden av Gazastripen er nødvendig for å hindre smugling av våpen inn til området.
Kritikerne mener Israel gjennom sin blokade av Gazastripen kollektivt straffer hele den palestinske befolkningen i området.
Blokaden trådte i kraft etter at Hamas tok makten på Gazastripen i 2007, året etter at gruppen vant valget i de palestinske områdene. Den har igjen kommet i søkelyset etter Israels dødbringende aksjon mot skip på vei til området med nødhjelp 31. mai.
Tuastad tror USA ønsker politisk fremdrift og å unngå at den internasjonale striden om blokaden trappes ytterligere opp. (kilde: NTB)