FN utsetter offentliggjøringen av Bhutto-rapport

nyheter

Kilde: The Associated Press, AP

Etter en presserende forespørsel fra Pakistans president har FNs generalsekretæren gått med på å utsette presentasjonen av rapporten til 15. april, sa FN-talsmann Martin Nesirky tirsdag.

Pakistans president Asif Ali Zardari ba generalsekretær Ban Ki-moon om å forsinke utgivelsen av kommisjonens rapport om sin kones drap til 15. April 2010.

FN-talsmann Martin Nesirky sa tirsdag at han ikke vet hvorfor Zardari kom med denne forespørselen. Men Pakistans president talsmann, Farhatullah Babar, sa at landet har bedt om forsinkelsen, slik at kommisjonen kan forsøke å stille spørsmål til to statsledere som hadde advart Bhutto før hun døde etter “alvorlige trusler mot sitt liv.”

Babar nektet å si hvilken stats han siktet til, han sa det ville være uetisk, men la til at etter avhørene “kan rapporten være mer troverdig.” Det var uklart hvorfor kommisjonen ikke hadde snakket med dem tidligere.

Nesirky ble spurt onsdag om de tre-medlemmer provisjon planlagte å spørre om de to lederne.

“Den kommisjonærer har sett en betydelig mengde relevant informasjon, inkludert hva som har vært i nyhetene og i media de siste dager,” svarte han.

“Etter overdragelse i lys av denne siste informasjonen, fortsetter de å si til oss at de har avsluttet sitt arbeid,” Nesirky sa.

Bhutto ble drept, 27. desember 2007, i et våpen og selvmord-bombeangrep da hun skulle forlate et valgmøte i garnisonen byen Rawalpindi, Pakistan.
Regjeringen ved Bhuttos drap, ledet av president Pervez Musharraf, skyldte Baitullah Mehsud, en militant pakistansk kommandør med rapporterte koblinger til al-Qaida. Tjenestemenn ved US Central Intelligence Agency sa også at Mehsud var den fremste mistenkte.

Generalsekretæren i FN ble enige om å oppnevne en kommisjon for å hjelpe Pakistan ved fastsettelse av fakta og omstendigheter etter Bhuttos død, og de begynte med å arbeidet 1. juli 2009.

Under vilkår samtykke fra FN og den pakistanske regjeringen, ble kommisjonen om å finne ut fakta og omstendigheter rundt drapet, mens pakistanske myndigheter påtok seg den strafferettslig ansvar.

Nesirky understreket at generalsekretæren og den pakistanske regjeringen ikke har sett kommisjonens rapport, og vil ikke se det før den offisielle utgivelsen 15. April 2010.