General David Petraeus tar over som militær toppsjef i Afghanistan

nyheter

General Stanley McChrystal fikk sin oppsigelse godkjent av president Barack Obama.

Presidenten Barack Obama sa at demokratiet er viktigere enn én mann og redegjorde i kveld om hvorfor han valgte å la general Stanley McChrystal fratre sin stilling som militær toppsjef i Afghanistan.

– Det var et vanskelig valg, men jeg gjorde det fordi det var det riktige å gjøre i forhold til vårt oppdrag i Afghanistan, og for landet vårt, sa Obama under pressekonferansen utenfor Det hvite hus onsdag kveld.

McChrystal skal ha levert inn sin oppsigelse under møtet, som Obama godkjente. Men det er mye som tyder på at McChrystal ikke hadde annet valg.

Obama sa at McChrystals kommentarer i Rolling Stone undergravde den sivle kontrollen over det amerikanske militæret.

– Kan ikke tolerere splittelse

President sa at toppsjefbytte ikke vil ha noe å si for Afghanistan-strategien.

– Jeg kan ikke tolerere splittelse hos mine militære ledere. Vårt land er i krig, og vi en har en veldig tøff kamp foran oss i Afghanistan, sa Obama.

Samtidig roste Obama generalen, og sa at har stor beundring for McChrystals tjeneste for landet.

I en uttalelse sier general McChrystal at han sa opp sin stilling på grunn av sitt «ønske om at oppdraget skal bli vellykket», skriver nyhetsbyrået AP.

McChrystal skapte store medieoverskrifter etter hans intervju i Rolling Stone, der generalen blant spøker med visepresident Joe Biden. På spørsmål om hva generalen mente om visepresidenten, svarte McChrystal «spør du meg om visepresident Biden? Hvem er det?»

Petraeus tar over

General David Petraeus ta over for Stanley McChrystal som militær toppsjef i Afghanistan.

 
 

Petraeus kommer fra stillingen som sjef ved USAs sentralkommando. Fra januar 2007 til september 2008 var han sjef for koalisjonsstyrkene i Irak.

Du kan lese mer om Petraeus på Wikipedia

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at de foreløpig ikke vet hvilken betydning dette sjefsbyttet vil få for de norske styrkene.

– Vi må uansett forholde oss til den Isaf-sjefen som er der. Hvilken betydning det vil få, vet vi ikke ennå. Vi får bare avvente og se, sier fungerende kommunikasjonssjefved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), oberstløytnant John Espen Lien til VG Nett.