– Jeg er takknemlig for å være i Norge, Malala Yusaufzai

– Jeg er takknemlig for å være i Norge, og for å kunne snakke om min hjertesak, som er jenters rett til utdanning, sier Malala Yousufzai.

Malala Yousufzai og familien ble invitert av Aamir Sheikh i 14. augustkomiteen Norge og Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskeretter til Norges besøk i perioden 13. – 15. juni 2014.

Ble verdenskjent

16-åringen er blitt verdenskjent etter at hun ble forsøkt drept av Taliban for sin kamp for skolegang for jenter verden over. Hun var favoritt til Nobels fredspris i fjor, uten å få den – men blir likevel mottatt som en fredsprisvinner.

Allerede som elleveåringen skrev hun en anonym dagbok for BBC, der hun blant annet fortalte om livet under Taliban. Denne sommeren fyller hun 17, hun er født 12. juli 1997, og livet er blitt svært beguivenhetsrikt.

Fortsatt preget

Etter at hun ble skutt i hodet av Taliban 9. oktober 2012 og så vidt reddet livet, er hun for mange blitt selve symbolet på kvinners rettigheter.

Hun er fortsatt preget av drapsforsøket.

– I begynnelsen var det vanskelig, men nå er jeg i stadig og rask bedring. Jeg tror det har stor betydning at folk vil meg vel, at de sender hilsener og kort til meg og at de ber for meg, sier hun.

– Jeg tror jeg klarer å holde på en balanse mellom det å studere, og det å reise rundt og snakke om at også andre jenter bør få denne retten, sier hun.

Til Norge for første gang

Hun og familien var invitert av Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomiteen Norge, som blant annet arrangerer markeringen av Pakistans nasjonaldag her i landet, og Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret for Fred og Menneskerettigheter.

Programmet var fullpakket og vellykket gjennomført 

Malala har hatt samtaler med kronprins Haakon, holdt appell i Oslo rådhus i regi av “Performence Theater”, samtaler med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, dialogsmøte med ungdommer i regi av Norges Rødekors, holdt appell for flere hundre oppmøtte på Stortinget i regi av Plan Norge, deltok på brobygger arrangement mellom Norge og Pakistan i regi av 14. augustkomiteen Norge og Oslo center, møte med stortingspresident Olemic Thommessen og møte med flere næringslivsledere i regi av Monika Goli og Petter Stordalen.

Det ble også overrekket “Pride of Performence Award” til Malalas far Ziauddin Yousufzai av tidligere statsminister Kåre Willoch på vegne av 14. augustkomiteen Norge.

Ziauddin Yousafzai er en forkjemper for å motivere flere foreldre til å sende sine døtter til å gjennomføre skolegangen i Swat, Pakistan og ikke minst har støttet sin datter Malala i hennes kamp for utdannelse.

Ziauddin Yousafzai er en rolle modell for flere foreldre i verden, understreker Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomiteen Norge.