Stolt over rollemodeller med minoritetsbakgrunn

Aamir Sheikh nyheter

De er lei av å høre om alle innvandrere som blir omtalt som kriminelle eller skoletapere. Tirsdag var jurister, leger og politikere med minoritetsbakgrunn samlet under samme tak.

Av Wasim Riaz, Aftenposten

Det er litt underlig at vi skal skryte av oss selv, men det er lov så lenge man er ydmyk, sier advokat Zulifqar Munir, som var den første med ikke-vestlig bakgrunn som startet eget advokatfirma i Norge.

I går kveld hadde Stiftelsen Dialog for fred i samarbeid med Enhet for mangfold og integrering invitert til et fellesmøte med rollemodeller med minoritetsbakgrunn som har lykkes i det norske samfunnet. Nesten 100 personer var til stede på restauranten Shalimar for å hedre seg selv og høre på noen utvalgte historier om veien til suksess.

– Jeg kom til Norge som toåring i 1972. Den gangen var det ingen rollemodeller for barn og unge med minoritetsbakgrunn. Jeg måtte finne opp kruttet selv, smiler Munir.

Gikk egen vei

Komikeren Zahid Ali var også til stede på Shalimar. I barndommen bestemte han seg for å satse på skuespiller-karriere, og er en kjent komiker i dag.

– Foreldrene mine ville at jeg skulle bli lege eller advokat. Derfor var det ikke lett å følge drømmen, sier Ali som ble inspirert av en norsk-pakistansk kvinne i barndommen.

– Jeg bodde øverst på Torshov, et område som var 80-tallets Plata. En dag satt jeg i vinduet og så en pakistansk kvinne på vei til jobben. Da hun skulle gå forbi en gjeng som satt på gata og ropte rasistiske ord etter henne, snudde hun og gikk tilbake. Et par minutter senere kom hun tilbake og gikk rett forbi gruppen. Dette til tross for at hun kunne ta en annen vei. Jeg vet ikke hvordan denne historien har påvirket meg, men jeg har tenkt på dette hele tiden, sier Ali.

Bollywood

Selv så han opp til stjernene i Bollywood på 80-tallet.

– Hadde man hatt en slik samling den gang, ville det ikke være mer enn to-tre forbilder der. Mitt store forbilde på 80-tallet var Bollywood-stjernen Amitabh Bachan, sier Ali.

Da skuespilleren Toni Usman viste seg på skjermen, så Ali et lys i mørket.

– Som 14-åring ringte jeg Toni Usman og sa at jeg ville bli som ham. Jeg trodde han skulle si «kom til meg, jeg skal lære deg opp», men han ba meg satse på skolen. I dag ville jeg sagt det samme hvis en tenåring hadde ringt meg. Man må ofre veldig mye for å oppnå suksess i min bransje.

Til Stortinget

Høyre-politiker Afshan Rafiq ble historisk da hun ble den første med minoritetsbakgrunn med fast plass på Stortinget. Også hun savnet synlige rollemodeller i minoritetsmiljøet da hun vokste opp på 1980-tallet.

– Det var noen eldre pakistanske menn som var i politikken, men jeg som var født i Norge kunne ikke assosiere meg med dem. Det var et tomrom som jeg måtte fylle selv, sier Rafiq.

Hun så likevel opp til sin mormor i Pakistan som fikk seg litt utdannelse og startet skole i stuen sin.

– Noen ganger trenger vi ikke å gå lenger enn til vår familie for å finne rollemodeller, men vi tar dem som en selvfølge. Jeg synes det er viktig å løfte frem de som har gjort det bra. Dette vil inspirere kommende generasjoner. Det er også viktig å vise storsamfunnet at mange minoriteter har kommet langt, sier Rafiq.

Ikke bare kriminelle

– Hver gang mediene omtaler kriminelle med minoritetsbakgrunn, blir hele grupper stigmatisert. Og hver gang noen gjør det bra, blir vedkommende presentert som nordmann. Jeg vil vise at det er mange minoriteter som har fått det til i Norge, og kan være veivisere for dagens unge, sier Aamir Sheikh, som tok initiativ til samlingen.

Han skryter av forsamlingen som på kort tid har gjort det så bra i samfunnet.

– Foreldregenerasjonen vår kom til Norge som arbeidsinnvandrere. Allerede etter 40 år i Norge kan man vise til over 100 suksesshistorier. Dette er uten tvil positivt, sier Sheikh.