Malala mottar brobyggerprisen

Aamir Sheikh nyheter

BIRMINGHAM (Aftenposten.no) – Jeg er takknemlig over å motta denne betydningsfulle prisen, sa Malala Yousafzai, da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyres Aamir Sheikh  overrakte Brobyggerprisen i hennes hjem i Birmingham.

(FOTO: Ken Opprann)

Kristine Grønhaug, Birmingham, journalist Aftenposten

Brobyggerprisen gis av 14. augustkomiteen – som ledes av norskpakistanske Aamir Sheikh. Prisen gis til personer som bygger bro mellom mennesker og kulturer. Og i år gikk den blant annet til den verdenskjente skolejenta fra Swatdalen i Pakistan.

Nobel-favoritt?

– Det er en ære for meg å få en så betydningsfull pris. Jeg er takknemlig overfor Norges  tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som kom hit til vårt hjem i Birmingham for å gi meg denne prisen. Målet mitt er utdannelse for alle barn, særlig jenter, over hele verden, sa Malala i en kommentar.

Av mange blir hun nevnt som en av favorittene til å vinne årets Nobels fredspris.

Brobyggerprisen deles ut hvert år i Oslo under feiringen av Pakistans uavhengighetsdag den 14. august. Men da Malala ikke selv kunne komme for å motta prisen, fikk 14.augustkomiteens leder Aamir Sheikh og leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, besøke henne i England for å gi henne statuetten.

Te og kaker

De norske gjestene ble tatt varmt i mot av Malalas foreldre, og det ble server te og kaker under besøket som varte i halvannen time. Malala snakket om sitt sterke ønske om å fortsette kampen for barns rett til skolegang, og at hun drømmer om å bli politiker.

Hun fortalte også at hennes helsetilstand blir stadig bedre.

I tillegg til pris og diplom, hadde de to nordmennene også med seg et personlig brev fra Høyreleder Erna Solberg. Det var hun som fikk æren av å overrekke hovedprisen til Malala i Gamle Logen den 14. august.

Solberg-brev

I sitt brev til Malala skriver Solberg blant annet: “Din kamp på vegne av verdens  kvinner og jenter er en inspirasjon. Jeg deler din tro på at udtannelse er det fundamentale verktøyet som må brukes for å endre verden til det bedre. Gratis obligatorisk skolegang til alle verdens barn, og utvidelse av utdanningsmuligheter for jenter i utviklingslandene burde være en hjertesak på alle politiske agendaer – uansett hjemland”.

Før reisen til Birmingham, spurte vi Solberg om hvorfor hun hadde skrevet brevet:

-Jeg tenkte det ville være hyggelig, og så er det en oppfølging av at jeg delte ut Brobyggerprisen til henne. I brevet skriver jeg litt om begrunnelsen for at hun fikk prisen: at hun er blitt et symbol for jenter over hele verden. Jeg var i Pakistan like etter at Malala ble skutt, og jeg så hvordan hendelsen påvirket unge jenter der. Malala ble en inspirasjon for dem. Hun holdt jo også en fantastisk tale i FN.

Les mer om Malala og norsk-pakistanernes feiring av uavhengighetsdagen i A-magasinet den 6.september.