17. mai – Norges Nasjonaldag, dagen da vi feirer Norges Grunnlov fra 1814 er en dag med mange tradisjoner. De fleste er felles for hele Norge, men det er ikke til å komme unna at det er litt ekstra sus over det å feire Nasjonaldagen i Oslo
Vi har Stortinget, og ikke minst Slottet med Kongefamilien og Karl Johansgate som virkelig setter en spiss på feiringen av 17. mai i Oslo.
– God 17. mai feiring!
Aamir J. Sheikh, tidligere 17. mai komiteens leder i Oslo (2008)
Barnetoget er dagens høydepunkt
Barnetoget som går opp Karl Johan, hilser Stortingspresidenten og deretter forsetter opp Slottsbakken til Slottet der Kongefamilien står og vinker til Oslos barn er uten tvil den viktigste tradisjonen.
Lakkegata, Bryn og Grorud skole får æren av å gå først i årets barnetog 17. mai.
De første 49 skolene går samlet fra Festningsplassen. 30 skoler til slutter seg til fra Prinsessens plass, og åtte andre kommer til fra Torggata. 15 skoler blir med fra Youngstorget, og de seks siste henger seg på fra Stortorvet. I alt er det 109 skoler som deltar i barnetoget i Oslo. Høydepunktet for barnetoget er, tradisjonen tro, å gå over Slottsplassen hvor kongefamilien vinker fra balkongen.
Se oversikten over hele barnetoget i 2010 >>
Barnetoget skal starte ca kl. 10.00 og avsluttes ca kl. 13.00.
Åpent festkonsert på Rådhusplassen kl.16:00
Leder av 17. mai-komiteen i år, Kjell Veivåg (V) vil åpne festkonserten på Rådhusplassen kl.16:00
17. mai-komiteen inviterer til gratis festkonsert på Rådhusplassen. Blant høydepunktene er Alexander Rybak i samspill med Oslo symfoniorkester. Stian Barsnes-Simonsen er konferansier..
Stian Barsnes-Simonsen leder oss gjennom et variert festprogram der unge musikk- og dansetalenter fra Foss, Fagerborg og Manglerud videregående skoler medvirker sammen med noen av landets fremste utøvere.
Det vil være et avgrenset område for rullestolbrukere og teleslynge tilgjengelig på Rådhusplassen.
Lokal feiring av nasjonaldagen i bydelene
De fleste bydeler har lokale arrangementer på bydelens skoler eller andre steder etter barnetoget. For folk med skolebarn er det vanlig at man samles i lokalmiljøet til 17.mai-leker, taler, utdeling av korpsmedaljer, underholdning, pølser, is og brus. Det er gjerne foreldre til skolebarn og korpsbarn som står for arrangementene som gir gode inntekter til gode formål.
I en del år nå, har medlemmer av kongefamilien besøkt en bydel for å delta i den lokale 17. mai-feiringen. I 2010 er det 11. gang kongefamilien drar på 17. mai-besøk i en bydel og i år er det Nordre Aker som får besøk, sammen med Oslos ordfører Fabian Stang.
Se hele programmet 17. mai i Oslo>>