Oslos pakistanere feiret nasjonaldagen 14. august med tradisjonelt norsk barnetog

Aamir Sheikh nyheter

NASJONALDAG: Oslos pakistanere feiret nasjonaldagen 14. august med tradisjonelt norsk barnetog i går.

Av: Martin Moland

Brian Cliff Olguin (foto)

 

Med unntak av talene, som uten unntak foregikk på det pakistanske språket urdu, var det ikke mye som minnet om noe annet enn helnorsk nasjonaldagsfeiring da en gruppe pakistanere samlet seg til tradisjonelt norsk barnetog på den tradisjonsrike pakistanske nasjonaldagsfeiringen i går.

Inkluderer kvinner og barn

Lederen for 14. august-komiteen, Aamir Sheikh, sier han er strålende fornøyd med feiringen av dagen, som blant annet ble markert med taler av Pakistans ambassadør i Norge, Ishtiaq Andrabi.

– Vi har klart å inkludere barn og kvinner i feiringen av nasjonaldagen. Det har vært et mål for oss helt siden vi startet dette i 2003. Vi synes det er flott at oppslutningen om denne dagen har blitt så stor, sier Sheikh, som var med på å arrangere det aller første barnetoget i Oslo i 2003.

 

– Mest militærparader i Pakistan

Som tidligere nevnt, lignet gårsdagens feiring av den pakistanske nasjonaldagen mistenkelig mye på den norske tradisjonen med barnetog, sang og taler. Dette er ifølge Sheikh helt med vilje, og noe både han og resten av komiteen som arrangerer dagen ser på som viktig.

– Hjemme i Pakistan er det kun fokus på store militærparader med rullende stridsvogner. Det bidrar til å ekskludere kvinner og barn. Samtidig bidrar det til å gjøre folk vettskremte, gjennom at man skaper inntrykk av at Pakistan kontinuerlig er i krig, sier Sheikh til Dagsavisen.

De to venninnene Harshiny og Arina gledet seg begge til feiringen av den pakistanske nasjonaldagen. Særlig gledet de seg til den tradisjonsrike festmiddagen senere i går kveld.

– Da skal vi spise masse god mat sammen med mange gode venner, smiler de to.

 

– Veldig godt forhold

I sin tale på engelsk la ambassadøren vekt på at de norske pakistanerne hadde bidratt mye til det norske samfunnet, både på det politiske plan og i næringsliv og kultur. Sheikh understreker at han som norskpakistaner er opptatt av å bedre de gode forholdene som finnes mellom det norske og det pakistanske samfunnet.

– Det er et svært godt forhold mellom Norge og Pakistan, slik jeg ser det. Blant annet er Norge blant de første som stiller opp når det oppstår for eksempel en katastrofe, som en flom, i Pakistan. Det vet jeg at pakistanske myndigheter er svært takknemlige for, sier han.

Samtidig har det blitt opprettet et eget handelskammer som skal fremme godt samarbeid mellom næringslivene i Pakistan og Norge. Dette mener Sheik er viktig for å sørge for bedre bistand mellom de to landene.

– Jeg tror det er viktig at man satser på næring som en form for bistand. Om den pakistanske økonomien skal ha noe håp om å bli bedre må vi satse på å styrke næringslivet, sier komitélederen.

(Kilde: Dagsavisen)