Pakistanske kvinner trenger modernisering, ikke vestliggjøring, sier Hina Rabbani Khar.

Aamir Sheikh nyheter

– Ikke bare Pakistan, men også verdenssamfunnet har skyld i den religiøse ekstremismen i Pakistan, sa Pakistans forrige utenriksminister Hina Rabbani Khar under sitt Norges-besøk nylig.

Av Mohammad Usman Rana

Profilert politiker

Khar tilhører den myrdede Benazir Bhuttos Pakistan Peoples Party, og ble raskt en av de mest profilerte utenriksministrene i Pakistans historie da hun i en alder av 33 år ble utnevnt til Pakistans yngste og første kvinnelige utenriksminister i 2011. Internasjonale medier viet henne betydelig spalteplass, men fokuserte ofte mer på hennes kjønn, vesker og solbriller enn hennes utenrikspolitikk.

Som hovedgjest i feiringen av Pakistans nasjonaldag ble hun av den norske 14. august-komiteen og fredsarbeideren Aamir Sheikh invitert til Oslo. I Nobels Fredssenter holdt Khar sin hovedtale. Hun imponerte en fullsatt sal, som inkluderte vår utenriksminister Børge Brende (H), med sin analyse av Pakistans politiske ustabilitet og kampen mot terror.

Slående likhet

Da jeg møtte henne til en mer inngående samtale om Pakistan, var likheten til populære Benazir Bhutto slående. Ikledd den tradisjonelle pakistanske klesdrakten shalwar kameez med tildekket hode og feilfri engelsk, utstrålte hun den samme kombinasjonen av konservatisme og modernitet som var Bhuttos kjennemerke. Khar fortalte om hvor opptatt hun var av nettopp å uttrykke feminisme på pakistansk vis. Hun vil ikke legge skjul på at hun representerer en sosialkonservativ nasjon. Hun mener at pakistanske kvinner må utvikle sin egen kvinnekamp, først og fremst gjennom lik tilgang og rett til utdanning. Hun viste til Malala som gikk på en vanlig, pakistansk skole og som på eget initiativ startet engasjementet for kvinners rettigheter. Pakistanske kvinner trenger modernisering, ikke vestliggjøring, det er først da endringen blir varig, konkluderer Khar med.

Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto.Militær operasjon

I disse dager gjennomfører den pakistanske hæren «Operasjon Profetens Sverd» mot Malalas gjerningsmenn – de militante ekstremistene i de nordlige områdene, som pakistanske Taliban. Aksjonen har bred støtte politisk, i befolkningen og blant islamske lærde. Ifølge den seriøse pakistanske avisen Express Tribune har Pakistan mistet 49.000 liv siden 2001, både sivile i terroraksjoner og soldater i kamp mot terrorister. Derfor bruker Khar mye energi på å forklare hvor urettferdig det er at hennes land beskyldes for å støtte terror.

Brudd med tradisjonell islam

Hun fremholder at de militante ekstremistene er et biprodukt av den kalde krigen, da særlig USA brukte pakistansk territorium til å rekruttere og hjernevaske unge menn fra den muslimske verden med bokstavtro tankegods som brøt med tradisjonell islam, for å utføre den væpnede kampen mot Sovjetunionen. Det betyr ikke at Pakistan ikke har et ansvar, ifølge Khar, men at ekstremismen i de pakistansk-afghanske områdene er et internasjonalt ansvar og at de amerikanske dronene øker ekstremismen. Den USA-utdannede politikeren er tydelig på at Pakistan på sin side må motarbeide en lite gjennomtenkt blanding mellom politikk og religion.

Khar fremstår som en politiker med dybde og visjoner, og vil sette spor i pakistansk politikk i årene som kommer.